♥UKHUWAH♥

October 26, 2010

POTONG KUKU MENGIKUT HARI2 TERTENTU??
Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Barangsiapa yang memotong kukunya pada ;

* Hari Sabtu: Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit
* Hari Ahad: Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan
* Hari Isnin: Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat
* Hari Selasa: Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
* Hari Rabu: Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.
* Hari Khamis: Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.
* Hari Jumaat: Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Pernah dapat forward email sebegini atau terbaca pada mana2 entri rakan bloggers anda? Bagi yang pernah membacanya, apa pula tindakan kalian? Menerimanya lalu mengamalkannya? Atau mungkin juga anda “berniat baik”, berterima kasih atas “ilmu” yang disampaikan, lalu mengforwardkannya atau copy-paste untuk disebarkan kepada rakan-rakan yang lain?

Saya tidak menyalahkan sesiapa yang berbuat sedemikian. Tetapi maaf sebab saya ingin mempersoalkannya. Bukanlah berniat mahu tunjuk lagak pandai. Saya juga hanya insan biasa, masih banyak ilmu agama yang saya belum tahu.

Namun suatu perkara yang tidak seharusnya kita pandang ringan, ialah apabila kita menyampaikan sesuatu yang disandarkan kepada Nabi SAW, maka pastikanlah ianya mempunyai sanad yang lengkap serta berstatus sahih, atau sekurang-kurangnya hasan. Janganlah dengan mudahnya declare sesuatu itu “hadith” tanpa mengkaji sanad dan matannya terlebih dahulu.

Saya masih ingat lecture untuk kelas Sciences of Hadith yang saya ambil 2 tahun yang lalu. Selain daripada melihat kepada sanad (perawi), cara mudah untuk detect kepalsuan sesuatu hadith ialah apabila matannya (isi kandungannya) kedengaran pelik dan janggal.

Justeru, itulah yang saya rasakan tatkala saya membaca “hadith” tentang hari-hari untuk memotong kuku ini. Timbul pelbagai persoalan di benak fikiran saya... Mana sanadnya? Andai benar itu hadith, siapa perawinya? Dan saya juga tertanya-tanya tentang matannya yang menurut saya, agak mengelirukan.

Memotong kuku adalah sebahagian daripada menjaga kebersihan diri. Dan Islam sendiri mengutamakan kebersihan. Lalu mengapa ada hari-hari yang dikatakan mendatangkan keburukan andai kita potong kuku pada hari-hari tersebut (Sabtu, Ahad, Selasa, dan Rabu), sebagaimana yang terdapat dalam “hadith” tersebut?

Dan yang lebih saya musykil... Bila saya perhatikan, tiap-tiap hari tersebut ada baik dan buruknya. Sama ada keluar yg buruk lalu digantikan dengan yg baik, ataupun sebaliknya. Mahu kedua-duanya, atau menolak kedua-duanya. Tapi kenapa untuk hari Rabu, dikatakan “Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan”? “Keluar daripadanya was-was” adalah sesuatu yg baik, kerana was-was itu datangnya daripada syaitan, sedangkan “masuk kepadanya kepapaan” adalah sesuatu yg tidak diingini setiap insan. See... bercanggah, kan? Lalu bagaimana? Tak kan lah kalau nak keluarkan was-was, kita kena “ambil risiko” kepapaan? Hmm.. betapa tidak logik..

Namun seperti yang saya nyatakan pada awalnya, saya bukanlah insan yang luas ilmu agama. Masih banyak yang saya belum tahu. Lalu atas kesedaran ini juga, saya merujuk kepada yang lebih arif [Boleh rujuk SINI dan SINI]. Dan apa yang saya dapati, kedua-duanya menyatakan bahawa ini BUKANLAH HADITH SAHIH!

Jadi kesimpulannya di sini, ingin saya mengingatkan diri sendiri dan teman-teman seIslam yang lainnya, agar berhati-hati dalam mendeclarekan sesuatu itu sebagai “hadith”! Janganlah sesekali kita sandarkan sesuatu itu kpd Nabi SAW dgn sewenang-wenangnya tanpa mengkaji selidik sanad dan matan sesuatu hadith itu, dan lebih “parah” andai kita menyebarkannya pula kpd orang lain... Ingatlah, ancaman menyebarkah hadith palsu adalah sangat berat!

"Barangsiapa yang dengan sengaja berdusta ke atas aku, maka tersedialah baginya tempat duduk dari api neraka." - Hadith Sahih (Mutawattir): Dikeluarkan Imam al-Bukhari, Imam Muslim, Ibn Majah, ad-Darimi dan lain-lain. Lihat Sahih al-Bukhari, hadith no.109 (Kitab al-Ilm, Bab dosa berdusta ke atas Nabi SAW). Dikeluarkan Imam Muslim di dalam Sahih Muslim, hadith no. 3 dan 4 (Muqaddimah - Bab berdusta ke atas Rasulullah SAW).

Maka berhati-hatilah dalam setiap tindakan kita. Janganlah menyebarkan sesuatu atas nama “hadith” andai tidak mengetahui dengan pasti akan status kesahihannya. Semoga kita semua tidak disiapkan Allah dengan api neraka atas kelalaian kita... Aamiiin...

~saya yang masih jahil... dan bersedia menerima teguran andai diri di pihak yang salah~

WALLAHU A3LAM...No comments: